כהכנה לרפורמה בבריאות הנפש (ברה”נ) ועם החזון לטיפול קהילתי על פני אשפוזים מלאים בבתי חולים החליט משרד הבריאות להרחיב את מספר מרפאות בריאות הנפש והמחלקות לטיפול יום בקהילה במקומות בהם היה חוסר.

כחלק מזה הטיל משרד הבריאות ב-2006 על האגודה לבריאות הציבור להקים מערך אמבולטורי בתחום בריאות הנפש ברחבי הארץ. האגודה התגייסה לרעיון והקימה תוך שנה מרפאת ברה”נ לקטינים באום-אל-פאחם, מרפאת ברה”נ למבוגרים באופקים עם שלוחה ברהט ומרכז טיפול יום למבוגרים בנתניה. מספר שנים מאוחר יותר זכתה האגודה במכרז נוסף  להקמת מרפאות ברה”נ לקטינים בשפרעם ומודיעין ומרפאת ברה”נ למבוגרים באשדוד.

המרכז נפתח ב- 3.6.2007, בבנין “בית רעים” שנמצא עבורנו על ידי העירייה והמידע עליו הועבר אלינו על ידי אמרכל ביה”ח “לב השרון”, דורון וקס, שהיה ידיד “בית רעים” ותרם לא מעט להקמתה בטרם הוקמה וגם לאחר מכן.

יתרונות מיקום הבניין בלטו לעין. הימצאותו ברחוב הראשי של אזור התעשיה החדש, פולג, אשר בו מרכזי מסחר גדולים כגון “איקאה”, המרכז המסחרי: “ביג” , מוקדי שירות של חברות פלפון, מסעדות רבות וכו’. נגישות גבוהה התבטאה בכך שלמרגלות המרכז תחנת אוטובוסים ומוניות שירות ולאחר זמן הוקמה גם תחנת הרכבת “ספיר”, כ-300 מ’ מ”בית רעים” .

היותו של המרכז עצמאי ולא כחלק מבי”ח, היכול לתת תמיכה בכל נושא, גרמה לכל מטפל בה לחוש את האחריות כלפי המרכז בכללו ובכך היה כל אחד מהם ל”ראש גדול” המבין שעל כתפי מספר מצומצם של מטפלים עומדת אחריות רבה. כך ראינו שהאכפתיות של המטפלים כלפי המטופלים וכלפי המרכז בכלל הייתה ועודנה גבוהה ביותר, מלווה בתחושת שליחות של מי שבונים גישה חדשה לטיפול עם הפנים לקהילה במלוא מובנו של המושג.

ביולי 2015 חלה הרפורמה בבריאות הנפש. “בית רעים” ומרפאת אופקים היו היחידים ששרדו את המעבר מבין כל מסגרות ברה”נ באגודה, היות והקופות בנו מרפאות עצמאיות שלהם. קופות החולים ומשרד הביטחון חתמו על הסכמים עם האגודה על הפניית מטופלים אל המרכז ואל מרפאת אופקים ובכך נכנס פרויקט ברה”נ של האגודה לעידן הרפורמה בה עברה אחריות הטיפול בברה”נ מהמדינה לקופות החולים.

דילוג לתוכן